Zdroj: GettyImages.com
AKTUALITY VÝZKUM ZAHRANIČNÍ

REKLAMY ZOBRAZENÉ V KONTEXTOVĚ RELEVANTNÍM OBSAHU JSOU EFEKTIVNĚJŠÍ

22. 8. 202422. 8. 2024
Kontextová reklama může mít významný dopad na metriky kampaně napříč celým nákupním trychtýřem. To jsou závěry výzkumu, který provedla společnost VAB.

Obsah má vliv na vnímání značky, o tom není sporu. 72 % spotřebitelů tvrdí, že jejich vnímání reklamy je ovlivněno okolním obsahem. 73 % spotřebitelů považuje reklamu související s okolním obsahem za přitažlivější.

Dvakrát častější zapamatování


Kontextová relevance pomáhá inzerentům zvýšit pozornost spotřebitelů. Reklamy, které jsou kontextově přizpůsobeny obsahu, v jehož blízkosti se objevují, jsou mnohem účinnější, pokud jde o zapamatování detailů a emoční intenzitu, než nepřizpůsobené umístění reklamy.



Tematicky laděné reklamy, tj. reklamy s obsahem podobným okolnímu obsahu, si zase skvěle vedou, pokud jde o globální paměť, která souvisí se schopností spotřebitele zapamatovat si širší témata, zastřešující příběhy a audiovizuální prvky.

V laboratorním testu, v jehož rámci VAB hodnotila efektivitu účinnost tradičního televizního spotu ve srovnání s kontextovým televizním spotem, si jedinci, kteří byli vystaveni kontextové reklamě, pamatovali zobrazení reklamy dvakrát častěji než ti, kteří ji viděli v běžném umístění.

Kontextová reklama tedy umožňuje podstatně vyšší zapamatování reklamy, což zvyšuje spontánní budování povědomí o značce a zvyšuje šanci značky na to, být jako první na žebříčku v okamžiku, kdy spotřebitel začne zvažovat koupi.



Využitím psychografického cílení a kontextu v rámci kampaní mohou marketéři dosáhnout zvýšení rezonance značky a nákupního záměru:



Tyto závěry potvrzují i zkušenosti třetích stran, například společnosti Nielsen Catalina, která se touto otázkou také zabývala.

Zdroj: thevab.com


Načítání dalších...