ANIMOVANÉ TELEVIZNÍ REKLAMY DODÁVAJÍ CESTOVNÍMU RUCHU JINÝ ROZMĚR

30. 8. 202430. 8. 2024
V oblasti cestovního ruchu jsou animace skutečně nedocenitelné. Umožňují cestovním agenturám, leteckým společnostem i online platformám oprostit se od reklam, které jsou jako přes kopírák, dokážou přenést diváky u televizních obrazovek do magického světa představ a emocí a vzbudit u nich chuť sednout k počítači a okamžitě si zarezervovat zájezd nebo letenky.

Ještě na počátku třicátých let minulého století měly reklamy převážně podobu živého televizního vysílání, během něhož se divák obvykle dozvěděl, že by si měl koupit nějaký výrobek. Žádná velká kreativita se nekonala. Animace byla ještě v plenkách a většinou byla vyhrazena pro komiksy nebo krátké skeče v prvních kinech, kterým se říkalo nickeodeon. Úžasný potenciál umění a animace ve světě reklamy byl objeven až ve čtyřicátých letech. Jednou z nejstarších zaznamenaných animovaných reklam je krátký film, který inzeruje příspěvky na zasílání zápalek vojákům. Reklamu s názvem Matches an Appeal vytvořil Arthur Melbourne-Copper. Spot využívá stop motion k ilustraci muže ze zápalek, který hláskuje název společnosti. Je považován nejen za nejstarší reklamu, ale možná i za první příklad plně animovaného filmu.

Na dnešní poměry je tento krátký reklamní film velmi primitivní, ale tenkrát diváky překvapil a pobavil. Přesné datum jeho vzniku není známo, pravděpodobně jej lze zařadit někam kolem roku 1899. Tato reklama byla v té době raritou. Animace byla totiž finančně nákladná a byla považována za nepraktickou, takže se v té době nestala běžnou záležitostí.

S vývojem technologií se ale vše změnilo. Animace a speciální efekty se potupně staly obvyklou součástí televizní reklamy. Důvody jsou nasnadě. Animace v reklamě má spoustu výhod – dodává reklamním spotům originalitu a umožňuje značkám jasně se odlišit od konkurence. Animované reklamní spoty mohou vdechnout život kreativním nápadům a předat reklamní sdělení neotřelým a zábavným způsobem.

Cestovní ruch je jednou z oblastí, kde se animované reklamy uplatní obzvlášť úspěšně. Umožňují totiž značkám pohybujícím se v cestovním ruku vykročit z řady. Pojďme se podívat na některé z úspěšných animovaných reklam z cestovního ruchu.

U Emirates si můžete koupit hodnější děti


Skvělá animovaná reklama letecké společnosti Emirates sestává ze dvou polovin. Ta první představuje noční můru každého rodiče – otravné, nudící se děti, nepořádek, rozčilené spolucestující. Druhá polovina nabízí řešení – létání s Emirates. Reklamní spot zaujme působivým animačním stylem, udrží pozornost diváků a předkládá divákům obraz značky Emirates Airlines jako společnosti orientované na rodinu.


Video: Emirates Dept. of Family Travel

Airbnb vás zbaví dětí úplně


Kolem dětí se točí i reklamní spot společnosti Airbnb, která se zabývá pronájmem rekreačních domů. V kratičkém reklamním spotu přesvědčuje diváky, kteří si chtějí užít dovolenou bez dětí, že lepší variantou než hotel s bazénem plným řvoucích a cákajících se dětí ostatních hostů, bude pronájem vilky s vlastním bazénem:


Video: Get an Airbnb, and get a place to yourself

V podobném stylu se nese i další animovaná reklama od Airbnb. Působivé miniaturní kulisy připomínají hračky Polly Pocket od Mattela a chytře kombinují 2D a 3D animace, které diváky přenesou do animované, ale věrohodné prázdninové destinace.


Video: Get an Airbnb, and stay together for less

Travel Oregon přehání opravdu jen maličko


Založeno na skutečných událostech. Víceméně.“ To se píše u reklamního spotu Travel Oregon, oregonské komise pro cestovní ruch. Působivá reklama na křídlech animace přenese diváky do nádherného světa západoamerického státu Oregon a tvrdí, že když navštívíte Oregon, budete vidět věci, které se vám budou zdát nereálné… Reklama údajně přehání opravdu jen trošičku:


Video: Only Slightly Exaggerated | Travel Oregon

Letiště Heathrow nabízí dojemné návraty


Kampaň Coming Home for Christmas byla ve Velké Británii zveřejněna v listopadu 2016. Pro letiště Heathrow ji vytvořila agentura Havas London. Hlavní myšlenkou reklamního spotu je, že vrátit se domů na Vánoce je lepší dárek než cokoli, co můžete svým blízkým darovat. Dva stárnoucí medvídci, kteří jsou hlavními hrdiny emotivní reklamy, působí opravdu dojemně. Náladu podtrhuje soundtrack tvořený písní I'm Going Back od anglického poprockového dua Chas & Dave.


Video: Coming Home for Christmas | Heathrow Airport

Hilton ve světě metaverza s avatary Paris Hilton


Společnost Hilton se s pomocí jedné ze svých nejznámějších ambassadorek, dědičky a mediální manažerky Paris Hilton, která propůjčila svůj hlas a svou podobu digitálním avatarům, vydala do říše metaverza, to prostřednictvím integrace značky do světa Slivingland na serveru Roblox. Poutavá hotelová hala Hilton v Robloxu umožňuje uživatelům získávat bezplatné digitální předměty a reálné výhody, jako je vylepšený status Hilton Honors a body Hilton Honors, prostřednictvím herních výzev.


Video: Hilton – Stay like Paris Hilton on Roblox and earn Hilton Honors Points in Slivingland

De Lijn radí: Cestujte autobusem – a hlavně ve skupinách!


Belgická firma De Lijn zajišťující veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu ve Vlámsku má, pokud jde o cestování, jasno a její reklama propagující skutečnost, že ve skupinách je to rozhodně bezpečnější, je absolutně odzbrojující:


Video: It's smarter to travel in groups

Útěk břicha do Vídně


Rozhodnutí zhubnout může být za jistých okolností sobecké. Co si pak má počít nešťastné břicho, o které jeho majitel náhle nestojí. V následujícím spotu se nechtěné břicho vydá do ulic Vídně a snaží se zapomenout na drahého člověka, který se k němu zachoval tak macešsky. A my se spolu s břichem můžeme podívat, jaké krásy Vídeň všem turistům nabízí. Úžasně originální reklama!


Video: Co dělá břicho ve Vídni?

Filipíny jsou o lidech


Na závěr se podíváme na reklamní spot, který skutečně vybočuje. Není sice animovaný, přesto si zaslouží zařazení do tohoto výběru, protože je neméně efektní a opravdu originální. Hlavní myšlenkou filipínské reklamy je, že destinaci tvoří lidé. „Abychom vytvořili reklamu, kterou nepřeskočíte, vynechali jsme obyčejné věci... slunce, písek, herce, záběry z dronu, popové písně, speciální efekty,“ prohlašuje se ve videu. To vše bylo vypuštěno ve prospěch „lidí, kteří vždy dělali naše destinace nezapomenutelnějšími a zábavnějšími“. Reklama je založena na obrazech z lidí, kteří předvádějí akrobacii ve stylu Cirque du Soleil. Skupina se promění v kopce, vodopády, hory, starobylou budovu, a dokonce v obřího dravého ptáka, než se promění v oceán, kde se na vlnách prohání surfař. Kromě lidských obrazů lze destinace vypozorovat ze soundtracku. Ten byl nahrán na 23 místech na Filipínách. Lze slyšet například vlnobití ze Samaru nebo nástroje kmene T'boli z Jižního Cotobata. Video je stereofonní a je lepší nasadit si pro poslech sluchátka.


Video: The People Make the Destination

Začlenění animací a živých vizuálů do reklamních kampaní v oblasti cestovního ruchu může divákům přinést nezapomenutelný a pohlcující zážitek, což pro cestovní ruch představuje převratnou příležitost. Animace nabízejí cestu, jak zajistit, že reklamní spot nebude nudný a zapomenutelný a že se neztratí v moři dalších cestovních reklam, které jsou si podobné jako vejce vejci. Animace jsou faktorem, který může změnit vše – a pro cestovní ruch to platí dvojnásob.

Načítání dalších...